Hoe herken ik autisme bij mijn kind?

Hoe herken ik autisme bij mijn kind?

kinderen met ASS
kinderen met ASS

Hoe eerder je kind de diagnose ASS krijgt, hoe eerder jouw kind ook de nodige hulp en ondersteuning kan krijgen. Daarom is het van belang om de vroege tekenen en symptomen van ASS in kinderen te herkennen. Omdat ASS een spectrum van verschillende stoornissen is spreekt het voor zich dat zich dit ook op veel verschillende manieren kan uiten. Twijfel jij of je kind autismespectrumstoornis heeft? Lees dan snel verder voor de belangrijkste kenmerken van autismespectrumstoornis (ASS) bij kinderen.

Sommige kinderen met ASS hebben slechts lichte beperkingen terwijl anderen veel meer problemen hebben. Toch ondervindt bijna ieder kind in het autismespectrum, tot op zekere hoogte, problemen op de volgende drie gebieden:

Communicatie

Zowel verbale als non verbale communicatie is vaak moeilijk voor kinderen met ASS. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals het vermijden van oogcontact of het uitblijven op een reactie wanneer je dit probeert uit te lokken. Ook het niet reageren op hun naam of bijvoorbeeld een bekende stem komt vaak voor bij kinderen met ASS. Verder maken deze kinderen vaak ook minder gebruik van gebaren zoals het aanwijzen van dingen (speelgoed of eten) en het zwaaien als begroeting of uit blijdschap.

Toeneiging

Mensen met ASS hebben over het algemeen moeite met fysiek contact of het tonen van toeneiging. Dit kan vaak al gesignaleerd worden in jonge kinderen wanneer zij bijvoorbeeld niet of weinig reageren op knuffelen. Ook het uitblijven van eigen initiatief voor zowel knuffels, aanrakingen of bijvoorbeeld om opgetild te worden kan wijzen op ASS. De sensorische overgevoeligheid die vaak gepaard gaat met ASS kan ervoor zorgen dat je kind niet graag aangeraakt, vastgehouden of geknuffeld wordt.

Vriendschap en spelen

Doordat kinderen met ASS moeite hebben met het leren van sociaal gedrag en het begrijpen van andere kinderen sluiten zij vaak ook moeizamer vriendschappen. Zo kan het een uitdaging zijn om gezamenlijke spelletjes te spelen waarbij er bijvoorbeeld samengewerkt of gecommuniceerd moet worden. Deze kinderen spelen graag alleen en zullen niet snel een gesprek of interactie met andere kinderen uitlokken.

Niet alle kinderen met ASS vertonen deze kenmerken. Sterker nog: veel kinderen die géén autismespectrumstoornis hebben, zullen ook in verschillende mate deze kenmerken vertonen. Daarom is het altijd van belang om professionele hulp in te schakelen wanneer je vermoedt dat jouw kind ASS heeft.

Redactie

Reacties zijn gesloten.